Отличиха старозагорско читалище

09:02, 04 окт 16 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народно читалище "Родина-1860" получи Грамота за творчески постижения и по повод отбелязване на 160-годишнината от създаването на първите читалища в България от министъра на културата Вежди Рашидов.

За народните читалища в България 2016 година преминава под знака на Националната програма "160 години читалищно дело в България", под патронажа на Президента на Републиката.

В град Стара Загора отбелязването на годишнината ще бъде с тържествен концерт на народните читалища от общината на 29 октомври 2016 г., от 11.00 часа, в залата на Държавна опера Стара Загора. Във фоайето на операта ще бъде експонирана  веществено-документална изложба, отразяваща живота на читалищата.

Народно читалище "Родина-1860" е инициатор и съорганизатор съвместно с община Стара Загора на интересни прояви, сред които: 1 март - Ден на мартеницата и Старозагорския Зоопарк, Национален конкурс за вокални групи "Хармония", Национален младежки конкурс за есе "Моят град", много изложби, любителски театрални представления.

Тази година се навършиха 156 години от създаването му. На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се две години по-рано идея да се основе читалище в града. Днес в културната институция работят : Библиотека "Родина", три школи, шест художествени колектива за любителско творчество и един клуб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама