САЩ спряха разговорите с Русия за конфликта в Сирия

11:41, 04 окт 16 / Свят 25 195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съединените американски щати съобщиха, че преустановяват преговорите с Руската федерация за мирното разрешаване на конфликта в Сирия, съобщават световните агенции. От Държавния департамент във Вашингтон поясниха, че причината за отказа от контакти не е неспособността на Москва да се придържа към постигнатите договорености и ангажименти.

Говорителят Джон Кърби определи решението на САЩ за нелеко. „Русия не може или не иска да убеди режима в Сирия в необходимостта от спазване на споразуменията“, за които Москва е дала съгласието си. Според американците Москва и Дамаск са решили да продължат „военния курс, противоречащ на споразумението за примирие“. Това доказват продължаващите атаки в райните с цивилни граждани и болници, а също и срещу хуманитарната колона на ООН, която беше извършена на 19 септември.

САЩ планират също да отзоват от Сирия персонала си, изпратен в близкоизточната страна за съвместна работа с руснаците в общия координационен център.

В Русия изразиха съжаление за решението и обвиниха Вашингтон в прехвърляне на отговорността. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова отбеляза, че не Русия, а САЩ не са успели да изпълнят поетите ангажименти.

Вашингтон не може да говори с Москва от позицията на силата и заедно с това да продължава избирателно да си сътрудничи, заяви на свой ред министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„Приетото от нас решение е сигнал за Вашингтон: опитът да се говори с Русия от позицията на силата, с езика на санкциите и ултиматумите и заедно с това да се продължава избирателното сътрудничество с нашата страна само в тези области, които са изгодни за САЩ, няма да се получи“, уточни Лавров. 

Руският външен министър допълни, че се надява на постигане на яснота в позициите на Вашингтон спрямо сирийската опозиция.

„Заявленията и действията на американските партньори по Сирия се характеризират с известна противоречивост. Иска ни се всички двусмислености да се премахнат“, заяви Лавров. Според него договореностите между Русия САЩ по Сирия са преустановени „заради неяснотите на вашингтонските позиции“. „Надявам се да има внесена яснота“, добави той.

Специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура изрази „дълбоко съжаление“ от прекратените от руско-американски преговори за това как да бъде сложен край на насилието в Сирия. По думите му световната организация ще „продължи енергично да настоява за политическо решение“ , което да доведе до прекратяване на войната.

„ООН никога няма да изостави сирийския народ да е предопределен на безкраен ожесточен конфликт“, се казва в изявление от офиса на Стефан де Мистура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама