Хуманитарните организации предупреждават: Несправедливото разпределение на бежанците подклажда глобална криза

12:01, 04 окт 16 / Свят 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бремето на глобалната бежанска криза е несправедливо разпределено и мнозинството от бежанците се намират в само 10 държави, предупреждават хуманитарни организации. Те призовават богатите страни да ускорят намирането на решение, предаде Ройтерс.

Войните в Сирия, Афганистан, Бурунди и Южен Судан станаха причина броят на бежанците през тази година да достигне рекордните 21,3 милиона, според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Близо 60 процента от признатите от ВКБООН са намерили подслон в една от само десет съседни страни Йордания, Ливан, Турция, Пакистан, Иран, Чад, Етиопия, Кения, Уганда и ДР Конго.

"Отговорността за закрилата на бежанците е изключително неравномерно разпределена", каза говорителят на Върховния комисариат Уилям Спиндлър.

В доклад, публикуван днес, правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отбелязва, че това неравномерно разпределение задълбочава кризата, защото страните домакини, повечето бедни, не са в състояние да се грижат адекватно за всички бежанци, принуждавайки много от тях да предприемат опасни пътувания до Европа или Австралия.

"За децата не е осигурен достъп до образование, хората не получават достатъчно и подходяща храна", каза по телефона Одри Гоуган, директор по глобалните въпроси на "Амнести интернешънъл. Тя описа ситуацията като "несправедлива и непоносима". Организацията призовава развитите страни да приемат повече бежанци според възможностите си. Проблемът не е в общия брой на бежанците, а че много от най-богатите държави приемат по много малко и не правят достатъчно", заяви генералният секретар на "Амнести интернешънъл Салил Шети.

"Ако всяка от най-богатите страни в света приеме бежанци съобразно големината, богатството си и нивото на безработица, намирането на дом за повечето бежанци по света ще стане веднага решимо предизвикателство", добави той. 

В доклада на "Амнести интернешънъл" се припомня още, че 10-те страни в света, в които живеят най-много бежанци, съставляват едва 2,5 процента от световния БВП. За сметка на това броят на бежанците в тях съставлява 56 процента от общия брой на бежанците на планетата, предаде АФП.

На първо място сред тези 10 страни е Йордания с население от 6,6 милиона души и с 2,7 милиона бежанци, напуснали родните си страни заради войни и преследвания. На второ място е Турция, в която има над 2,5 милиона бежанци, следвана от Пакистан, в която има 1,6 милиона бежанци и Ливан с 1,5 милиона бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама