В Североизточния район се работи по проекти на стойност над 115 млн. лв.

14:03, 04 окт 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на Североизточния район от началото на тази година по оперативни програми за периода 2014-2020 г., включително и по програми за Европейско териториално сътрудничество, са сключени и се изпълняват общо 146 договора на обща стойност 115 118 864.71 лева. През първото полугодие на 2016 г. са верифицирани и средства на обща стойност 137 833 317.61 лева по 18 договора по оперативни програми за  периода 2007-2013 г.

Данните бяха оповестени днес по време на редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район.

Това съобщиха от пресцентъра на Областна управа в Шумен.

По време на заседанието кметът на Шумен Любомир Христов бе избран за зам. председател на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район.

Мандатът на Христов е до края на тази година.

На срещата представителите на управляващите органи (УО) на оперативните програми (ОП) 2014-2020 в РКК запознаха членовете на РСР в СИР с актуална информация, относно възможностите за кандидатстване по предстоящи за отваряне до края на 2016 г. процедури по съответните Оперативни програми.

На заседанието бяха избрани и представители на РСР в СИР в създадения Комитет за координация на подхода „Водено от общностите местно развитие“, който ще има за цел да определя правила за координация между УО на ОП и местните инициативни групи, в това число и местните инициативни рибарски групи през програмния период 2014-2020 г.

Съвместното заседание на структурите се проведе в конферентната зала на Административно-информационния център „Кьошкове“.

С право да гласуват и вземат решения присъстваха 27 членове на РСР и 14 членове на РКК. Съгласно Закона за регионалното развитие (ЗРР), в състава на двата органа са включени представители на 12 министерства, областните управители и представители на общините от четирите области на Североизточен район, представители на организациите на работодателите, работниците и служителите на национално равнище, представители на Управляващите органи (УО) на Оперативните програми (ОП), съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), представителите на РСР в СИР в Комитетите за наблюдение на съответните ОП, както и представител на Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет.

Заседанието бе открито и ръководено от областния управител на Шумен Донка Иванова, която е и председател на РСР и РКК в СИР с мандат до края на тази година.

Членовете на РСР в СИР приеха Годишната индикативна програма за дейността на Съвета през 2017 г. Проектът на Програмата е разработен от Секретариата на РСР в СИР и е съгласуван с областните управители на четирите области от района. Необходимите средства за изпълнение на заложените в Програмата приоритетни дейности са предвидени в проектобюджетите за 2017 г. на Областните администрации във Варна и Търговище, чиито областни управители ще председателстват Съвета през 2017 г.

Представител на Националния център за териториално развитие – София запозна присъстващите с проекта на Наредбата за условията, реда и сроковете за изготвяне, съгласуване, приемане, актуализиране и изпълнение на концепцията и схемите за пространствено развитие, предвидени  по чл. 7 “б-г“ от ЗРР. Документите за пространствено развитие - Националната концепция за пространствено развитие, Регионалната схема за пространствено развитие за район от ниво 2 и Регионалната схема за пространствено развитие за район от ниво 3 (област) ще се разработват в строга последователност и йерархична съподчиненост помежду си и ще са обвързани с документите за регионално развитие по чл. 9 от ЗРР, с действащите национални и регионални секторни стратегически документи, както и с макрорегионалните стратегии на Европейския съюз.

По време на заседанието бяха разгледани теми, свързани с представянето и обсъждането на актуални законови и стратегически документи, програми и проекти, касаещи развитието на професионалното образование в страната, в т.ч. в Североизточен район. Предвид значимостта на сектора на професионалното образование и обучение за развитието на района, за включване в работата на заседанието бяха отправени покани до заместник-министъра на образованието и науката – Диян Стаматов, началниците на регионалните управления по образование, регионалните отдели за управление на проекти в Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” при Министерството на образованието и науката, ръководителите на регионалните служби по заетостта във Варна и Русе, представителя на сдружение „Форум Гражданско участие“ и директори на училища с различна професионалнa насоченост от четирите области в Североизточен район, които споделиха приложени иновативни подходи и добри практики, както и резултати от тях,  в потвърждение на значимостта на професионалното образование за развитието на ключови за района икономически сектори.

Във връзка с продължаващата инициатива за споделяне на добри практики и реализиране на общи идеи между Регионалните съвети за развитие в районите от ниво 2 и значимостта на сектора на професионалното образование за развитието не само на Североизточен район, но и на останалите български региони и на страната като цяло, за участие в заседанието и обсъждане на съвместни целенасочени действия в подкрепа на този приоритетен сектор, бяха поканени областните управители на областите Русе и Ямбол, председателстващи РСР в Северен централен и Югоизточен райони, както и секретарите на двата съвета.

Присъстващите бяха запознати с новата законова рамка за образованието в Република България и със стратегически документи за развитието на професионалното образование и обучение, в т.ч., с актуалния проект „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото ДОМИНО - швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“. Oпит по прилагане на Проекта „ДОМИНО” споделиха представителите на Професионалната гимназия  по туризъм „Пейо Яворов“ в Добрич и на Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов“ в Търговище. Представени бяха и резултатите от два успешно реализирани проекта: „Професионалното образование в Професионална гимназия по селско стопанство "Земя" – Провадия - по-близо до бизнеса” и Моята бъдеща професия в нашия град” на Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев” – Шумен, финансирани съответно по схемите за безвъзмездна финансова помощ "Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите" и „Училищни и студентски практики”, в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. В хода на дискусията бяха изразени компетентни становища и полезни мнения относно развитието на професионалното образование в Североизточен район.

Останалите теми от  дневния ред на заседанието бяха свързани с  регламентираните функции на РСР и РКК в СИР за регионална координация по изпълнението на ОП, съфинансирани от ЕСИФ. Актуализирани бяха Вътрешните правила за работа на РКК към РСР в СИР във връзка с влезлите в сила промени в законодателството за регионалното развитие – закона и правилника за неговото прилагане и включването на нови ОП, както и във връзка с промени в УО или в наименованията на някои от  ОП, определени за настоящия програмен период.

В съответствие с нормативно регламентираната регионална координация на РСР в СИР при изпълнението на ОП, съфинансирани от ЕСИФ и оказващи социално-икономическо въздействие върху развитието на района, Секретарят на Съвета докладва обобщена информация за първото шестмесечие на 2016 г. Информацията е подготвена от Секретариата въз основа на представени справки от всички Управляващи органи на ОП.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама