Община Търговище разгледа предложенията за нови социални услуги

14:14, 04 окт 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище подкрепя създаването на нов Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и извършването на ремонт и оборудване на съществуващи Дневни центрове. Те  са заложени в проекта за „Карта на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда”, която е част от актуализирания план по Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на деца в Република България”.

Картата беше изпратена до Общината от Националното сдружение на общините за даване на становище и съгласуване преди внасянето й в Министерството на регионалното развитие за разработване на съответните документи.

За разглеждането й беше свикан Общественият съвет за социално подпомагане, който се председателства от зам. - кмета Емине Якубова. В съвета участват представители на социалните служби, „Бюрото по труда”, неправителствения сектор, доставчици на услуги и други. Членовете му одобриха предложенията, след което положително становище даде и кметът д-р Дарин Димитров.

 На същото заседание на Съвета беше обсъдена и „Картата на резидентните услуги”. В проекта й за община Търговище е предвидено ново наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години, което също беше подкрепено. Общественият съвет иска изграждане на второ такова, което да замени предвиденото „Преходно жилище за деца от 15 до 18 години”. Причината е, че преходното е предназначено за извеждането на деца от специализирани институции, а на територията на общината вече няма такива.   Планираните средства за нов Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с високорисково поведение се предлага да се пренасочат за създаване на патронажни грижи.

На база препоръките на Обществения съвет за социално подпомагане и предложенията за промени в предвижданите услуги, кметът на община Търговище д-р Димитров изготви становище, което внася в Националното сдружение на общините. По етапен ред то ще бъде предоставено на Министерството на труда и социалната политика, за да бъде отразена позицията на Общината по предвижданите социални услуги до 2020 година.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама