Демонтират две опасни детски площадки в жк „Орел” в Разград

14:21, 04 окт 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две детски площадки, намиращи се в жк „Орел”, ще бъдат демонтирани, тъй като са изградени незаконно и са опасни. Те се намират в районите на блоковете 20 и 24, съобщи днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев.

 Той обясни, че по неофициална информация двете площадки са направени миналата година преди местните избори. Те са изградени от строителни фирми за тяхна сметка, но документи за това обаче няма. По думите на кмета в общинската администрация няма налични никакви документи и за разрешаване на строителството или поставяне на подобни съоръжения за игри, проектна документация, сертификати на съоръженията и документи за тяхната собственост. Д-р Василев заяви, че тези площадки не отговарят на изискванията на наредбата за условията и реда за устройството и безопасността за игра.

„Първата ми идея беше площадките да бъдат преведени към изискванията на закона и осигуряване на безопасността им, но се оказа, че и двете съоръжения попадат в терени, за които има изработени проекти от общината по ОП „Региони в растеж” , коментира кметът. Той посочи, че същите попадат в обхвата на първия етап от проектното предложение  „Паркоустрояване на зелените площи в жк „Орел” , включено в Инвестиционната програма на общината. Проектното предложение предвижда на същите места да има много по-модерни и безопасни площадки, чието изграждане ще започне през 2017 г.

Тъй като двете съоръжения не отговарят на законовите изисквания, а техен собственик е общината с разпореждане на кмета д-р Валентин Василев те ще бъдат демонтирани и поставени в най-скоро време на друг терен, отново в жк „Орел”, съобразно всички правила за безопасност.

Д-р Валентин Василев и заместничката му Галина Георгиева съобщиха още, че предстои избор на изпълнител за реконструкция на две спортни площадки - зад блок „Палма“ и в Градския парк. За ремонтните дейности са заделени 50 000 лева от бюджета на общината.  Продължават и възстановяването на още няколко детски и спортни площадки в различни части на града, като стойността на ремонтните дейности възлиза на 90 000 лв.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама