Задържаха под стража дилър на марихуана

15:05, 04 окт 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд във Варна отмени като незаконосъобразно определение на Окръжния съд в Разград от миналата седмица, с което спрямо Теодор Тодоров, разследван за притежание на марихуана, предназначена за продажба, е била определена парична гаранция в размер на 1000 лева. Втората съдебна инстанция уважи протеста на прокуратурата в Разград, наложи на обвиняемия най-тежката процесуална мярка за принуда и го задържа под стража в съдебната зала.

31-годишният Теодор е привлечен като обвиняем за това, че на 25 септември тази година в Разград държал с цел разпространение около 107 грама марихуана на стойност 643,20 лв. Варненският апелативен съд споделя извода на първата съдебна инстанция, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Тодоров е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. При претърсването на личния му автомобил, на жилището и на междуетажна стаичка органите на реда иззели от различни места разпределена в различно количество марихуаната. Намерили и електронна везна. Разпитани били и няколко души, които свидетелствали за това, че Теодор от няколко години продавал дрога. При задържането му той отказал на полицаите да излезе от автомобила си, заключил се в него и бил видимо неадекватен.

За разлика от първата съдебна инстанция, съставът на Апелативния съд във Варна намира, че съвсем реална е опасността обвиняемият да извърши друго престъпление. Основанията за този извод се намират в предходните осъждания на Тодоров. Въпреки че е реабилитиран по право, съдът цени като лоши характеристични данни присъдите му от 2008 г. за извършени две престъпления - за държане на високорискови наркотични вещества и за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Съдът намира, че не е реална опасността Тодоров да се укрие, защото има постоянен адрес и работа в Разград, но освен за настоящото престъпление, той може да бъде привлечен към наказателна отговорност и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Изложените дотук факти и обстоятелства водят втората съдебна инстанция до извода, че обвиняемият е лице с престъпни навици и с висока степен на обществена опасност, което може отново да извърши престъпление.

Определението на съда е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама