БСП-София обжалва орязания брой членове на СИК в „Младост“

16:19, 04 окт 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решение на ЦИК от 30.9.2016 г., с което е оставена без уважение жалбата на коалицията срещу решение на РИК на 23-ти ИР, определящо броя на членовете в секционните избирателни комисии, съобщават от партийния пресцентър.

Без никакви критерии и доводи само в район „Младост“ Секционните избирателни комисии (СИК) ще имат по 5-ма членове, а във всички останали райони ще бъдат са с по 7, при условие, че район „Младост“ е с най-голям брой секции в 23-ти Избирателен район - 125 и с най-голям брой гласоподаватели - над 89 000.

Провеждането на избори за президент и вицепрезидент, и национален референдум с три въпроса, всеки от които подлежащ на самостоятелно отразяване и броене, ще затрудни и усложни работата на секционните комисии, като намаленият им състав е обстоятелство, което допълнително ще затрудни гласуването, смятат столичните социалисти.

Определянето на по-малък брой членове на СИК в район „Младост“ спрямо останалите административни райони поставя тези Секционни избирателни комисии в неравнопоставено положение и в невъзможност да осъществят всички действия и нормален изборен процес. Обжалваното решение на РИК на 23-ти ИР създава предпоставки за хаос и затруднения в изборния ден, които могат да повлияят на законосъобразното провеждане на изборния процес, в т.ч. и на провеждането му в законовоопределените срокове за първи тур,пише в жалбата.

Добавят, че ако ЦИК продължи практиката си да не се произнася с изричен акт по спорни ситуации в изборния процес по жалби на политически субекти-участници в него, нейната законовоопределена функция по осъществяване на контрол и методическо ръководство на изборните комисии ще се обезсмисли и тя на практика ще упражнява само технически и регистрационни функции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама