Не пуснаха от ареста българин, издирван за източване на чужди карти от Словакия

17:38, 04 окт 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Емил Стоев, издирван от властите в Словакия заради висящо наказателно производство за използване на скимиращо устройство и източване на чужди банкови карти. Стоев поиска да излезе от следствения арест, за да се възстанови след планова операция, извършена му преди 8 дни.

26-годишният българин е в ареста с определение на Варненския окръжен съд от 24 август тази година. Той беше задържан по искане на компетентните власти на Република Словакия с Европейска заповед за арест (ЕЗА) заради две престъпления, извършени пролетта на 2014 г. в съучастие с друго лице. Тандемът монтирал скимиращо устройство на банкомат на Словашката спестовна каса и в продължение на няколко дни сканирали PIN кодовете на повече от 30 граждани на Словакия. Месец по-късно с тези данни източили от банкомати във Филипините и Великобритания повече от 14 хиляди евро.

Седмица след първоначалното задържане на Стоев ВОС е поискал от властите в Словакия допълнителна информация, свързана с наказателно производство, което се води в първоинстанционен съд в град Чадца и е дал 10-дневен срок за получаването й. При служебна справка, извършена от Варненския апелативен съд днес, е установено, че производството за разглеждането на искането за екстрадиране на Стоев е насрочено за 6 октомври 2016 г. във ВОС.

Като се съобрази със закона, който посочва, че мярката за неотклонение „Задържане под стража” при ЕЗА се определя, за да се осигури присъствието на лицето при разглеждане на искането за екстрадиция, съставът на Апелативния съд отказа да измени в по-лека процесуалната мярка за принуда на Емил Стоев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама