Правителството плаща обезщетения заради „ювелирна акция“ на Цветанов

21:31, 04 окт 16 / Политика 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството ще изпълни поредните шест решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по дела срещу България, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Решението по жалбата „Попови срещу България” е свързано с ареста на Тенчо Попов в кантората на съпругата му. От ЕСПЧ намират, че той е бил подложен на унизително отношение по време на задържането му и последвалото разследване не е било извършено своевременно и с необходимото усърдие. Присъденото обезщетение е в размер на 14 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Припомняме, по време на делото срещу ексминистър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, бе излъчено видео, заснето от охранителните камери в помещението, където Попов е арестуван на 1 април.

Ясно се вижда бившият главен секретар на Министерството на финансите Попов в кантората на съпругата си, когато маскирани служители на ГДБОП влизат през вратата и се нахвърлят върху него, удрят го последователно в стената и в друга врата, след което го повалят на земята и му слагат белезници. В следствие на ареста Попов е с две рани на главата.

Минути след това Попов е изведен от стаята с белезници, а двама от антимафиотите се настаняват удобно на дивана в кантората и позират за снимка за спомен, прегърнати и видимо доволни от извършената успешна спецоперация.

В постановеното решение по делото „Международна банка за търговия и развитие и други срещу България” са констатирани нарушения във връзка с производството по несъстоятелност на банката. ЕСПЧ присъжда обезщетение за разходи и разноски в размер на 4085 евро.

Заради ненадлежно уведомяване на Валентина Гюлева за образувано срещу нея гражданско дело, от ЕСПЧ намират нарушение на правото на справедлив съдебен процес. На жалбоподателката е присъдено обезщетение в размер на 3600 евро за неимуществени вреди, както и 2594 за разходи и разноски.

По делото „Ченгелян и други срещу България” е установено нарушение на правото на собственост и на правото на справедлив съдебен процес. Касае се за реституция на сграда, обявена за културен паметник. ЕСПЧ постанови на всеки от седемте жалбоподатели да бъдат изплатени обезщетения за неимуществени вреди в размер на 2000, както и общо 5645 евро за разходи и разноски по делото.

Съдът приканва двете страни да представят становища относно имуществените вреди и да го уведомят, ако постигнат споразумение.

Съдът смята, че по делото „Иванова и Черкезов срещу България” е прието,  ще има нарушение на правото на личен живот, ако разрушат незаконно построената им къща, в която живеят. Макар и да има заповед за това. Хората не са имали процедура за подходящ контрол върху пропорционалността на планираното разрушаване. Съдът приема, че констатираното нарушение е достатъчно справедливо обезщетение за каквито и да е неимуществени вреди и присъжда единствено 2013 евро за разходи и разноски по делото.

Шестият случай е жалбата на Д. Л. е за с настаняването й във възпитателно училище–интернат, когато е била 13-годишна. От ЕСПЧ приемат, че мярката е имала възпитателна цел, била е пропорционална и е взета, за да се защитят правата на младото момиче.

На Д.Л. не е била осигурена възможност за периодично преразглеждане от съда на законосъобразността на настаняването. Задължителната проверка на кореспонденцията на настанените в интерната малолетни лица и надзорът при провеждане на телефонните им разговори са в нарушение на правото на личен и семеен живот. От Евросъда за правата на човека присъждат обезщетение в размер на 4000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи и разноски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама