Граждани показаха как "правомерно" се застава на пешеходна пътека

23:18, 04 окт 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Може ли, докато пресича, пешеходец да преценява скоростта на идващия автомобил и да даде знак с ръка, за да предупреди за намерението си да пресече?

В опит да се отговори на този въпрос група граждани (организирани от Клуб "Безопасни улици" и други сдружения) застанаха днес на пешеходната пътека на булевард "Васил Левски", съобющава "Дневник". Реакцията им беше по повод становището на Висшия адвокатски съвет във връзка с тълкувателното дело на Върховния касационен съд (ВКС), което бе образувано след въпроси от главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на ВКС Лозан Панов.

Според становището на адвокатския съвет по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Законодателят обаче не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако пресичат на пешеходна пътека. Така според становището пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно. Висшия адвокатски съвет означава, че пешеходецът трябва: да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите към нея моторни превозни средства; да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича, т.е. да е изпълнил задълженията си по Закона за движение по пътищата.

Според организаторите е абсурдно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача. Демонстрацията имаше за надслов "Митинг и демонстрация за правомерно заемане на позиция за законово пресичане на пешеходна пътека тип зебра".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама