Близнашки за казуса с Бокова: Това е стилът "Борисов"

08:31, 05 окт 16 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много е важно какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите, защото ситуацията се влошава. Трябва по-убедително да се представя политическата линия на правителството. Това коментира бившият служебен премиер Георги Близнашки в сутрешния блок на бТВ относно смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

„Казусът с Ирина Бокова демонстрира един стил, на който ние привикнахме - тръгваме нанякъде, спираме, отказваме се, започваме отначало. Това е много опасно и крие много рискове“, обезпокоен е той. Според него не е  трябвало да се стига до подобна ситуация.

„След като си тръгнал с един кандидат, трябва да продължиш докрай. Това донякъде е стилът „Борисов“, но не може да се продължава до безкрай по този начин“, допълни Блзинашки. По неговите думи премиерът Бойко Борисов не би предприел подобен рискован ход, ако няма уверението на външни фактори.

Относно президентските избори той коментира, че у нас от самото начало на прехода до днес има едно относително равновесие между ляво и дясно и това създава предпоставките за конституционна стабилност.

Според него Цецка Цачева е силен кандидат. „Тя е силен характер, добре подготвена е и е вътрешно балансиран човек. Това е добро попадение на ГЕРБ, макар и в последния момент“, отбеляза Близнашки.

Но е изненадан от кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски. Според него Орешарски се опитва да върне доброто име и да обясни, че намеренията му са добри, а при управлението му е било различно, защото политическите субекти, които са стояли зад гърба му, не са намерили разбирателство помежду си.

По неговите думи ултиматумът на Борисов, че ще отстъпи от поста си, ако Цачева не победи на президентските избори, е класически метод за мобилизирне на поддръжниците на ГЕРБ.

„Не трябва да се преиграва с тези неща. Президентските избори не предопределят съотношението на силите в парламента, но могат да покажат нови нагласи в обществото“, отбеляза бившият служебен премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама