ЦИК не може да провери истински ли са подписите в списъците за гласуване

09:26, 05 окт 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Централната избирателна комисия (ЦИК) няма правомощията да провери дали са истински подписите в списъците за регистрация за гласуване на изборите и референдума.

„Правомощията на ЦИК са да провери набора от документи, които Изборният кодекс изисква по устав, но няма правомощия да проверява истински ли са подписите в подадените списъци”. Това каза говорителят на комисията Камелия Нейкова в сутрешния блок на бТВ, след като в социалните мрежи се появиха множество сигнали за злоупотреба с лични данни при регистрацията на политическите партии и кандидатите за президентския вот, както и за референдума, иницииран от шоумена Слави Трифонов.

Тя обясни, че проверките на личните данни се извършват от ГРАО, но не е предвидено да се проверява истинноста на подписите.

По нейните думи ЦИК използва друг механизъм, който трябва да гарантира истинността на документите – упълномощено лице, което се подписва на всяка страница на списъците с личен подпис и три имена.

Ако обаче дадено лице отиде в ЦИК да поиска конкретната страница, на която фигурира подписа му, от комисията ще му предоставят само заверено копие. Оригиналната страница може да се изисква само в хода на официално разследване, каза Нейкова.

„Трябва да се подаде сигнал към Комисията за защита на личните данни. Не е редно да се крадат подписи, но няма законов механизъм да се установява достоверни ли са вписаните данни”, допълни тя.

По нейните думи не е възможно да се подаде нов списък, но всеки участник може да поиска да бъдат заличени данните му.

На страницата на ЦИК гражданите могат да проверят дали имената и данните им фигурират в подписки за регистрация за президентските избори:  https://www.cik.bg/bg/pvr2016/voters/reg_podpiski.

По същия начин те могат да проверят дали не са „участвали” в кампанията за референдума: https://www.cik.bg/bg/255.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама