Близо 60 улици в район „Северен“ ще бъдат реконструирани по Водния проект на Пловдив

11:01, 05 окт 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 60 улици в пловдивският район „Северен“ ще бъдат реконструирани по Водния цикъл на града. Това каза районният кмет Ральо Ралев, цитиран от Радио „Фокус" - Пловдив. По думите му Община Пловдив е подновила дейностите по Водния проект на града, като апликационната форма е подадена пред управляващия орган от ОП „Околна среда 2014-2020. „Водният цикъл на град Пловдив обхваща основно район „Северен“, с изключение на разширението на градската пречиствателна станция.

 Проектът беше спрян при смяната на правителството и управлението на тройната коалиция. Сега отново се работи в тази насока, като е налице подкрепата на държавата. Очаква се до края на годината да се пусне и обществената поръчка, след което да се избере изпълнител, да се изчакат сроковете за обжалване и да се пристъпи към фактическата реализация на самия Воден цикъл на Пловдив“, обясни Ралев.

 Той добави, че първият етап на проекта включва около 50 улици в квартал „Кършияка“ и около 10 в квартал „Захарна фабрика“. „Улиците в квартал „Захарна фабрика“ не бяха асфалтирани по-рано умишлено, защото попадат в проекта. Те ще бъдат най-образно казано изкопани, ще се подмени канализация плюс водопровод – права и обратна вода, след което ще бъде върнат обратния насип и ще се положи асфалт от край до край. Това е новото в този Воден цикъл. В предният проект не беше разрешено да асфалтираме от край до край, което щеше да е проблем“, коментира кмет на район „Северен“ в Пловдив.

По думите му сега вече всяка улица, която бъде разкопана, ще бъде преасфалтирана „от бордюр до бордюр“. „Заради това Общината ще трябва да даде допълнително от себе си още около 8 милиона лева, тоест общото съфинансиране от страна на Общината ще бъде около 15 милиона лева“, уточни Ральо Ралев. „Ще стане така, че никой никога няма да е правил подобно нещо и може би още много години няма да го направи. Много се надявам Водния проект на Пловдив да се осъществи“, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама