Варненски студенти първи в Източна Европа учат кулинарни изкуства

11:37, 05 окт 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 40 студенти от България, Хондурас, Литва, Нигерия, Колумбия и Украйна започнаха обучение по хотелиерство и кулинарни изкуства във Варна. Програмата на Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт е единствената в Източна Европа, която позволява придобиване на висше образование в областта на кулинарните изкуства и гостоприемството със съчетаване на теоретична и практическа подготовка.

Първата среща със студентите включваше обща информация за целите на специалността, предоставяне на професионална екипировка (ножове, униформи, обувки), запознаване с международните шеф-инструктори с опит от Мишлен ресторанти (идващи от Испания, Италия, Полша, Русия), запознаване с първата задача и предизвикателство за студентите.

“Всеки в някакъв период има нужда от нещо ново, интригуващо, различно от обичайното, добре познатото, скучно ежедневие. Кулинарите са хора на изкуството, с авантюристичен дух и имат нужда от пътувания и знания. Затова програмата предвижда посещения в местни винарни, лов на трюфели, събиране на билки и посещения на тематични и фермерски пазари. Знам, че тук е място, където ще ни позволят да развием креативното мислене”, споделя Е. Василева от Варна, избрала да се развива в света на кулинарията.

Обучението ще даде възможност на бъдещите студенти да работят сред едни от най-добрите шеф-готвачи в света, да придобият ценен опит във висококатегорийни ресторанти, както и да работят в такива отличени със звезди „Мишлен“. Предложенията за стажове в страни като Швеция, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Португалия, САЩ се осигуряват със съдействието на кариерния център към ВУМ. Създаването на ястия и практикуването на кулинарното изкуство ще бъде съчетано с редица интересни модули. По време на обучението ще се залага на устойчивото готвене, което е съобразено със законите на природата, младежите ще имат възможност да отглеждат и своите продукти в органичните градини (общо 8 декара), които се ползват от института. Студентите ще се учат да подбират правилно качествени продукти от местни производители, продукти според сезона, ще се запознаят в детайли с отглеждането на култури в органична градина, където също ще имат практически занятия, ще експериментират в специална лаборатория за изследвания и иновации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама