Напрежение между Ирак и Турция, Багдад и Анкара привикаха посланиците си

11:49, 05 окт 16 / Свят 25 188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иракският министър-председател Хайдер ал-Абади заплаши Турция с регионална война, ако не изтегли трупите си от Северен Ирак, предаде Ройтерс. Става въпрос за решението на турския парламент да удължи мандата, който позволява военни действия срещу терористични организации в Ирак и Сирия. "Поведението на турския лидер е неприемливо, ние не искаме да се влиза в конфликт с Турция", съобщи ал-Абади.

Турция е изпратила войски в Северен Ирак миналата година. Те са част от международна мисия, чиято цел е трениране и екипиране на иракските сили в борбата им с "Ислямска Държава". Иракското правителство твърди, че не е давало разрешението си войските да влязат на територията на държавата и в момента те са считани за окупатори.

По информация на говорителя на иракското външно министерство Турция е привикала послника си в Багдад. Говорителят уточни, че посланикът в Багдад е привикан като протест срещу „провокативни” коментари на Анкара относно турското военно присъствие в Ирак.

Вчера иракският парламент прие резолюция, която осъжда решението на турския законодателен орган.

Стана ясно, че Турция е привикала иракския посланик заради резолюцията на парламента на арабската страна.

Междувременно от армията на Турция обявиха, че един войник е убит, а трима са с леки наранявания при боеве с ДАЕШ в Сирия. 18 терористи са „неутрализирани”, допълват от въоръжените сили на държавата.

Отделно бойни самолети на водената от САЩ коалиция са извършили 9 въздушни удара по цели на ДАЕШ в Северна Сирия. „Неутрализирани” са петима екстремисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама