Кметът Живко Тодоров: Поклон, старозагорци!

12:48, 05 окт 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Един град-това са хората, които живеят в него. Горд съм, че Стара Загора има много достойни граждани, достойни българи, които са дали много за развитието на Стара Загора и България. Те са пример за младите,които ще продължат да изграждат облика на нашия град. Горд съм със своите съграждани. Старозагорци, заслужавате поклон!”, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров при тържественето честване празника на града.

Той връчи символичния ключ на Стара Загора на новоизбрания млад кмет Иван Желев. По двадесетгодишна традиция на този ден Стара Загора се управлява от младостта.

„Стара Загора е един от малкото градове, които се развиват и в които се чува гласът на младите хора. За мен е гордост, че живея в този град”, каза пък младият кмет.

150 бели, зелени и червени балони полетяха в небето на Стара Загора при издигане на националното знаме.

Живко Тодоров, митрополит Антоний, областният управител Георги Ранов и председателят на ОбС Емил Христов, поведоха празничното шествие на старозагорци. Повече от час по централната улица на града продължи празничното шествие. В него участваха деца от детските градини, ученици от 15 основни и средни училища, 12 езикови и професионални гимназии, Тракийския университет, културни институти, читалища, и сдружения. Празничното дефиле завърши с Ретро-парад на автомобили и участници от мото клуб „ Волни ездачи“.

След това на площада пред общината започна Празничен хоров концерт на Държавна опера – Стара Загора, а празничното веселие със старозагорски клубове за народни танци и детски фолклорни формации ще бъде с начален час 17.30 на площада пред Общината. Откриването на традиционната тодишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон`2016” е в зала “Байер” от 18,00 ч. 

В 19.00 часа на централния площад ще започне и концертът на почетния гражданин на Стара Загора Иво Папазов „Ехо от Тракия“, който ще завърши с празнични илюминации.

 

Началото на празника на Стара Загора бе дадено със звън на камбани и тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър”.

На тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора в зала „ П.Р. Славейков“ кметът Живко Тодоров удостои със званията „Почетен гражданин на Стара Загора“ футболната легенда Петко Петков и дългогодишния директор на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ Кънчо Матев.

Церемонията и присъстващите бяха благословени от митрополит Антоний, който нарече Празника на Стара Загора празник на вярата в Бога, на надеждата в неговата милост и на любовта му към човеците.

След бяха положени цветя пред камъка, символизиращ началото на възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама