Съдът не уважи жалбата на "Монтюпе" срещу спирането на производства

13:33, 05 окт 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Административен съд – Русе се произнесе по особеното искане на „Монтюпе“ ЕООД по дело № 320/2016 г. за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ-Русе, с която бе ограничена дейността на Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части. Информацията съобщава прес центърът на съда.

Пред съда жалбоподателят твърди, че наложените от Регионалната инспекция по околната среда и водите мерки ще причинят неимуществени вреди (уронване престижа на предприятието) и имуществени вреди (намаляване ефективността и производственото натоварване на дружеството). 

Съдът приема, че основание за спиране на предварителното изпълнение на административния акт е възможността от настъпване на значителна или трудно поправима вреда, която да е в резултат на нови обстоятелства за жалбоподателя. Посочените от „Монтюпе“ неимуществени вреди са в резултат на оспорения акт, а не на предварителното му изпълнение. В особеното искане не е посочен обхват и размер на имуществените вреди, поради което не може да бъде извършена преценка за тяхната значимост или трудна поправимост. 

Съдът допуска, че за дружеството е възможно да настъпят загуби от редуцирането на производството, вследствие на наложената административна мярка, но предполагаемите неимуществени вреди не могат да бъдат противопоставени на важните държавни и обществени интереси – правото на хората на здравословна околна среда и чист атмосферен въздух. Така мотивиран съдът остави без уважение особеното искане на дружеството за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ-Русе.

Определението може да се обжалва с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама