КНСБ в Бургас: Не приемаме натиска на бизнеса за почивните дни, ще има такъв и от наша страна

13:34, 05 окт 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Мисля, че това, което се опитват да правят работодателите, е една офанзива на бизнеса да отнеме, да премахне и минимизира това, което е постигнато на някакви нива. На този натиск не може да има друг, освен от наша страна. Ние няма да оставим тази работа така“. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в Бургас във връзка с искането на бизнеса да отпадне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината. Аргументите за това искане са, че досегашната практика се отразява негативно на производството и работните процеси в предприятията, както и на цялостното състояние на бизнеса.

Според работодателите тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив – до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място.

Пламен Димитров от своя страна каза, че реакцията на КНСБ предстои да се разбере. Към края на този месец ще направят съвместно заседание с КТ „Подкрепа“, за да предложат и да формулират действия. В момента текат преговори.

„Аз смятам, че е нужно ясно и категорично действие от страна на двата синдиката да запазим това, което хората на труда са извоювали. Не може и без това нископлатеният български работник да остане без тези права, които ги има в закона. Няма логика да се взима нещо от отпуската, без да са си го поискали. Работникът трябва да каже кога иска да си вземе отпуската и така пише в закона“, добави Пламен Димитров.

По неговите думи, това е елемент от цялостна стратегия на бизнеса за настъпление. Срещу нея обаче ще има и такава от страна на синдикатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама