Отказаха свобода на мъж, обвинен в трафик на бременни жени

14:07, 05 окт 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд потвърди определението, с което Районният съд във Варна взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Х. Тахир. Той е привлечен като обвиняем за това, че в условията на продължавано престъпление и в съучастие с друго лице набирал, транспортирал, приемал и превеждал през границата на страната бременни жени с цел продажба на бебетата им.

Според защитата на Тахир взетата първоначална мярка за неотклонение е назаконосъобразна, тъй като имал постоянен адрес в Айтос, а пребивавал продължително време в Гърция. Обвиняемият също поиска от съда по-лека мярка, за да изчака насрочването на съдебното дело в дома си.

Второинстанционният съд споделя мотивите на ВРС, че може да се направи обосновано предположение, че българинът е автор на престъплението, за което е обвинен. Основания за това той намира в протоколите за разпит на свидетелките, които твърдят, че са транспортирани до Гърция, за да продадат бебетата си. ВОС смята, че липсват данни, че Тахир може да извърши престъпление, ако не бъде задържан, но има достатъчно доказателства, че съществува опасност да се укрие. Действително, мъжът има постоянен адрес в България, но има категорични доказателства, че не пребивава там. Той е бил издирван без резултат дълго време, включително и с Европейска заповед за арест от октомври 2014 г. Установено е, че е променял многократно и адресите си в Гърция, без да е имал регистрация на който и да е от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама