Кери призова за мир с талибаните в Кабул

14:23, 05 окт 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова за мир талибаните в Афганистан, предаде АФП. Дипломатът призова талибаните да последват последния пример и да сключат „почтен“ мир с правителството в Кабул.

Припомняме, че миналият месец Кабул сключи мирно споразумение с Касапина от Кабул и неговата групировка от екстремисти.

"Има път към почтен край на конфликта, който талибаните водят – това е конфликт, който не може да бъде спечелен на бойното поле”, каза Кери на международна донорска конференция за Афганистан в Брюксел.

Кери добави, че сключеният миналият месец мирен договор с Гулбедин Хекматияр, който ръководи организацията Hezb-i-Islami, и беше ключова фигура по време на гражданската война в Афганистан през 90-те години на XX век, е „модел за това, което е възможно”. Кери добави, че в мирното споразумение е заложено групировката да прекрати насилието, да прекъсне връзките с терористични организации и да приеме конституционните права на жените и малцинствата в Афганистан. В замяна Касапинът от Кабул може да се присъедини към афганистанското общество. 

„Посланието от всеки човек тук днес към талибаните трябва да бъде: Вземете си поука”, каза Кери на конференцията, на която участват десетки топ дипломати от повече от 70 държави.

Той приветства афганистанския президент Ашраф Гани и неговия съперник Абдулла Абдулла за желанието им да поемат риск.

Според Кери талибаните все още се опитват да тестват афганистанското правителство.

САЩ насърчават помирение като част от стратегията им за изтегляне на американския контингент от Афганистан, но към момента не дава резултат.

На конференцията в Брюксел се очаква западните държави да обещаят помощ на Афганистан до 2020 година в размер на повече от 3 милиарда долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама