До 6 години затвор за нумизмат

15:22, 05 окт 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Е. Тошков, обвинен за незаконно държане на повече от три археологически обекта.

За този вид престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева.

През март 2015 година при обиск на Тошков наред с личните му вещи полицейските служители установили наличие на 7 броя старинни монети. 

Те били доброволно предадени от него, като в протокола той собственоръчно написал, че закупил монетите от Република Македония. Впоследствие, при разпит в качеството на обвиняем, той обяснил, че ги намерил в дома на негов починал вече родственик, без да посочва кой именно.   В хода на разследването е установено, че обвиняемият не е отправял искане за идентификация и регистрация на откритите у него археологически обекти.

Той съзнавал, че старинните монети представляват публична държавна собственост, но въпреки това не извършил необходимите процедурни действия, предвидени в закона за този вид вещи, се сочи в обвинителния акт.

От заключението на изготвената нумизматична експертиза за установяване автентичността на предадените старинни монети е видно, че те са движими културни ценности с научна стойност, съгласно Закона за културното наследство. Те са и археологически обекти по смисъла на същия закон.

Общата пазарна оценка на описаните в експертизата медени римски и византийско монети възлиза на 195 лева.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама