Сериен убиец почина в Стара Загора

16:04, 05 окт 16 25 4069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Серийният убиец Недялко Димитров с прякора Момата е починал от инфаркт, съобщи за topnovini.bg  директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков.  Осъденият да прекара живота си в затвора мъж, е получил инфаркт снощи. На място в затвора е пристигнал екип на Спешна помощ, който е откарал Момата в УМБАЛ „Проф.Стоян Киркович”.  Въпреки намесата на лекарите затворникът е починал в 20.00 часа.

Недялко Димитров – Момата излежаваше доживотна присъда без право на замяна в Старозагорския затвор. За последно той бе осъден през 2013 г. за убийството на 67-годишния Баньо Банев. Момата хладнокръвно разстрелял с пистолет "Брунинг" възрастния мъж в нощта срещу 1 август 2008 г. в дома му в гълъбовското село Мусачево. Убийството било заради пари. Момата има доживотни присъди за пет убийства, но според разследващи е извършил и участвал в поне още толкова.

Роден е с името Недялко Иванов Русев на 9 февруари 1966 г. в Хасково. Майка му, Иванка Димитрова, е шивачка, гледаща сама детето си. Бащата на Недялко Димитров е известен, но отказва да поема отговорност като родител. Щом става на 12 години, Недялко Русев е осиновен от втория съпруг на майка му - Димитър Димитров, и става Недялко Димитров. Пастрокът му обаче имал лошо пиянство. Още в началото започнали побоища и скандали и Недялко започнал често да бяга от къщи. Събира се с други вече криминално проявени хора и започва да краде от магазини, апартаменти, къщи, краде автомобили, напада хора и ги ограбва. Така се стига и до първата му присъда - на 15 години Недялко краде пистолета на униформен полицай и се опитва да го убие, но неуспешно. След прекарани над 17 години по затворите, Момата може да се похвали с огромно досие - той е бил автокрадец, наемен убиец и сутеньор. Освен незаконния бизнес е бил мотокарист, електрокарист, фермер, търговец, шофьор на арменски, руски и украински бизнесмени.

През декември 2008 г. Недялко Димитров - Момата, е във Варна, когато получава SMS от Петър Славчев. Двамата се срещат в Хасково и тръгват с автомобила на Недялко към Стара Загора, където го оставят за ремонт и вземат друг автомобил "Мерцедес", с който се придвижват до Димитровград. Заедно с още няколко души те вечерят в местното заведение "Спейс", когато Недялко Димитров звъни на телефон, собственост на Бейтула Мехмед. По-късно заедно с другите трима тръгват от заведението към дома на Бейтула Мехмед. От него Момата си искал остатък от заем от 20 000 евро, който му дал преди време. Скарват се и Бейтула Мехмед го хваща за гърлото. Това кара Недялко Димитров да извади от джоба си пистолета си "Браунинг", пригоден за бърза стрелба, и да стреля. Бейтула умира на място. Шумът от стрелбата кара съпругата му Неврие да провери какво става. Недялко Димитров застрелва и нея в главата и тя умира два дни по-късно в болницата. При разследването става ясно, че със същия пистолет е убит и Баньо Банев.

На третия ден след излизането си от затвора, Недялко Димитров отива във Варна и се среща със стария си приятел Стоян Петров, който му поръчва да убие Манол Хаджиев - Индианеца, и Здравко Калайджиев. Месеци по-рано двамата получават 60 000 евро, за да отвлекат и убият бизнесмена Стоян Стоянов от Бургас. Според Стоян Петров, Манол Хаджиев се е разприказвал пред няколко души за извършеното убийство и трябвало да бъде премахнат. На 7 август 2008 година, само шест дни след като е разстрелял Баньо Банев, Момата се срещнал с Хаджиев, който пристигнал с автомобила на приятелката си, носел и пистолет "Валтер", с който по-късно бил ликвидиран. Докато пътували към село Аврен, Момата казал на Хаджиев да спре и го застрелял с два куршума в главата. Тялото било увито в одеяло и заровено между селата Бозвелийско и Бързица. По-късно самият Недялко Димитров води разследващите на мястото, при провеждане на следствен експеримент, като признава за убийството.

Момата заравя телата на жертвите си плитко, за да се разложат по-бързо. По думите му, колкото по-дълбоко е заровено едно тяло, толкова по-бавно се разлага. Залива ги с нафта, за да не бъдат изровени от животни. Започнал тази практика, след като тялото на варненеца Златко Калайджиев, убит с цел грабеж, е изровено от кучета скоро след убийството. Определя убийствата като нещо средно между хоби и работа. Твърди, че не е луд. Има своя философия за живота, според която, ако на някой не му е писано да умре, няма съдбата да го срещне с него.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама