Наказаха Светлозар Костов, заплатата му олекна с 15%

16:23, 05 окт 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов получи поредно наказание. Днес прокурорската колегия го наказа с намаляване на заплатата с 15% за една година, съобщава "Правен свят".

Предложението бе на главния прокурор Сотир Цацаров, а посочените нарушения бяха – на случайното разпределение на делата, за неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и поради липса на контрол по спазване на сроковете.

Прокурорската колегия разгледа и още едно предложение срещу Костов – този път на шефа на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. Тя поиска уволнението му заради случая с Росен Петров-Животното. След влязла в сила присъда от над 5 години затвор за Петров, нейното изпълнение било отложено с решение на Костов заради неясно заболяване на осъдения. След това Росен Петров беше арестуван на плажа в Несебър и вкаран в затвора.

По това предложение Прокурорската колегия единодушно решила да подкрепи становището на дисциплинарния състав и да не наказва Костов.

На следващото си заседание колегията ще разгледа и последната дисциплинарка срещу бившия шеф на спецпрокуратурата, която бе образувана по предложение на 11 от членовете на съвета след получени писма от обвинители и служители, които възроптаха от ръководните решения на Костов.

Той имаше вече едно наложено наказание - освобождаване от административна длъжност. ВАС обаче отмени наказанието и върна преписката отново в съвета, защото той е бил наказан, тъй като по принцип бил лош ръководител, а не по конкретния случай. Производството е спряно до приключване на Тълкувателно дело №7 от 2015 г. във ВАС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама