Голямата базилика в Пловдив продължава да разкрива тайните си, 27 са вече погребенията

16:30, 05 окт 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27 са вече разкритите погребения при разкопките на Голямата базилика в Пловдив, а през последния месец археолозите влязоха в дълбочина в някои от помещенията на сградата, проучвани частично през 80-те години на миналия век, съобщи ръководителят на екипа Жени Танкова.



Тази сутрин работниците са поднали на детско погребение, любопитното е че до скелета има и 4 стъклени гривни. "Почти не намираме накити и украшения", уточни Танкова.



"Конститираме, че там до където сме стигнали мозаечния под продължава. В северната част при отнемане на насипа, който беше 2 метра, попаднахме на много архитуктурни елементи, което още веднъж потвърждава богатото вътрешно оформление на базиликата-имало е колони, бази, капители", каза Танкова.

"Погребенията започват след като базиликата спира да функционира и в останките й възниква средновековен некропол. Най-общо го датираме от края на X век –началото на XII век на базата на находките. Попаднахме и на 5 гробни ями, където вече е имало по-ранни погребения и костите са събрани в краката на погребания после индивид. Това се прави и сега", обяви археологът.



Танкова припомни, че през 80-те години, когато отново са правени разкопки са били установени 98 погребения. Сред най-стойностните находки са 2 кръста, които са били положени върху гърдите на погребания индивид. Те са двойни, отварят се и обикновенно в тях се поставя някаква реликва.  

Екипът на разкоптите е общо 7 души. "Трудности има много, но си обичаме работата и не се оплакваме. Само времето може да ни спре", категорична е Танкова.



Работата е трудна, защото не завършва само на терена. "Имаме дневник, който се води ежедневно, дневници на обекта, на некропола, на находките. Всичко това се обработва, редактира, прави се инвентарна книга, заснемания, специални профили. Което означава реално много бумащина", допълва археоложката.



Генотипът на погребаните индивиди може да се определи само когато черепът е запазен напълно. "Имаме няколко такива, а любител на археологията, коойто е доцент доктор в Медицинска академия в Пловдив, пое ангажимента за антропологично изследване и тогава ще може да се каже със сигурност какви хора са били погребаните, завърши Танкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама