Управителят на Дупнишката популярна каса и семейството му са задържани, делото ще се гледа в Пловдив

16:38, 05 окт 16 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управителят на Дупнишка популярна каса (ДПК) Георги Близнаков и съпругата му Ивон Близнакова са задържани за 72 часа след постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив. Двамата съпрузи и синът им са задържани и конвоирани от Дупница до Пловдив след специализирана полицейска операция. Срещу Близнаков има повдигнати две обвинения – за укриване на данъци и за лихварство. Според подадените жалби финансовите измами могат да достигнат 4.5 млн. лв., като до момента, след проведени разпити с 43 пострадали, доказаните суми, придобити от вложители, са около 1.5 млн. лв, съобщава Дарик радио-Пловдив.

По първото обвинение укритият корпоративен данък от ДПК е на стойност 135 хил. лв. Сумата е трябвало да бъде внесена в ТД на НАП – Пловдив, защото през март касата се пререгистрира в Пловдив. След извършени данъчни проверки, в съдействие с органите на „Икономическа полиция“ и прокуратурата, са установени данни за извършване на данъчно престъпление. Обвинението е само към Близнаков. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 3 до 5 години с възможност за конфискация на имущество.

По второто обвинение – за лихварство, полиция и прокуратура са установили, че има пострадали 227 лица, които са влагали парите си в ДПК, като са им обещани доста апетитни лихви – до 17%. От прокуратурата допълниха, че през годините лихви са изплащани, но вложените суми не са връщани на никого. След акумулирането на 4.5 млн. лв., през март тази година касата не разполага с нито един лев. Схемата е следната – семейство Близнакови, включително и сина им Сотир Близнаков, след постъпването на въпросната сума в ДПК, отпускат поредица от заеми на самите себе си. Финансовото дружество излиза „на нула“ и е обявено в несъстоятелност.

Второто обвинение е повдигнато и на двамата съпрузи. Ако бъдат признати за виновни, ще получат от 5 до 10 години лишаване от свобода, плюс от 5 000 до 10 000 лв. глоба, както и отнемане на имущество.

Синът Сотир Близнаков е разпитан и освободен.

Сред пострадалите има най-различни хора, включително и кредитор от Италия, който е вложил в ДПК 400 хил. лв. Потърпевшите имат право да си търсят парите по законов път, казаха от прокуратурата, като уточниха, че разследването продължава и на този етап е рано да се каже какво се е случило с „изчезналите“ милиони.

В процеса на работа се събират доказателства и по още две обвинения – за длъжностно присвояване и пране на пари, каза още окръжният прокурор Румен Попов.

Вдругиден се очаква да им бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама