ЕС обеща 1,2 милиарда евро в помощ на Афганистан

16:44, 05 окт 16 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1,2 милиарда евро обещава ЕС в помощ на Афганистан, обяви на международна конференция в Брюксел върховният представител по външната политика Федерика Могерини, цитирана от БНР. Тя отрече да има пряка връзка между миграцията и помощта за развитие.

Няма условия, няма връзка. Причината за присъствието на международната общност днес тук е да подкрепи Афганистан в името на неговия народ и в името на регионалната и международна сигурност.

"Ще кажа на афганистанските представители, че тази помощ не е безусловна. Очакваме от Афганистан да изпълни задълженията си за спазване човешките права, борба с корупцията и повече единство на правителството отколкото досега. Накрая, очакваме сътрудничество по проблема с миграцията. Естествено и ние трябва да съдействаме за създаване на условия на младото афганистанско поколение да просперира в бъдеще в собствената си родина", заяви германския външен министър Фран-Валтер Щайнмайер.

"Без сигурност не може да има трайно развитие в Афганистан", предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на влизане за Международната конференция на високо равнище под домакинството на ЕС в Брюксел. По думите му Алиансът ще продължи да поддържа около 13 хиляди военни в страната и да финансира афганистанската армия и сили за сигурност до 2020 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама