Деница Вълкова: Правото на пешеходеца е абсолютно само ако е тръгнал да пресича на „зебра“

17:03, 05 окт 16 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Според нас, ако пешеходецът пресича на точно определеното по закон място, а именно на пешеходна пътека и пресичането вече е започнало - правото му е абсолютно. Ако не е на пешеходна пътека, съпричиняване категорично ще има, ако настъпят вредоносни последици при пътен инцидент. Това съпричиняване ще се отчете както при размера на гражданския иск, така и при определяне на отговорността на подсъдимия.“

Това посочи административният ръководител на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова пред журналисти. По този начин председателят на БАС разясни изпратеното до Върховния касационен съд (ВКС) становище на съдиите от Наказателното отделение относно тълкувателното дело във върховната инстанцията по повод уеднаквяването на съдебната практика по въпроси за престъпленията на пътя.

Според становището на Висшия адвокатски съвет пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Законодателят обаче не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако пресичат на пешеходна пътека. Така според становището пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно. Висшия адвокатски съвет означава, че пешеходецът трябва: да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите към нея моторни превозни средства; да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича, т.е. да е изпълнил задълженията си по Закона за движение по пътищата.

Срещу това становище на адвокатския съвет възразиха от Клуб „Безопасни улици“ и други граждански сдружения. Според тях е абсурдно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама