Борисов показал, че ЕС работи, според Федерика Могерини

17:27, 05 окт 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и „Благодаря”. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си топ дипломата на ЕС Федерика Могерини.

„В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, допълни Борисов след среща в Брюксел.

Могерини благодари на премиера за подкрепата и „посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати.

Припомняме, че преди няколко дни Борисов заплаши, че България ще изтегли българския военен контингент от Афганистан, ако Кабул не подпише споразумението с Евросъюза за реадмисия на мигранти.

По-късно пред журналисти в Брюксел министър-председателят потвърди, че българският контингент в Афганистан остава след като споразумението за реадмисия е подписано и изрази очакване за бързата му ратификация и влизане в сила, за да започне изпълнението. При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там, посочи той.

„Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов.

Премиерът коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.

Министър-председателят съобщи също, че вицепремиерът Томислав Дончев е провел днес в Комисията срещи по проекта за европейския газов хъб „Балкан”.

„Искаме да има ясна позиция на ЕК, че това е необходимо за Европа, правилно е и тогава да отидем да преговаряме с доставчиците, които биха докарали газ, вкл. руски, за което говорихме и с президента Путин. Остават вече чисто експертни срещи, уточнява се текстът на писмото”, каза премиерът.

Борисов пожела и успех на Кристалина Георгиева кандидатът ни за поста генерален секретар на ООН, преди днешното гласуване.

 „С много хора сме разговаряли, много подкрепа имаме. Вярвам в г-жа Георгиева и се надявам на успех”, каза министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама