Председателят на БЧК дари портрет на дядо си - воеводата Ичко Бойчев

20:00, 05 окт 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Личности на годината, почетни граждани, както и изявени представители на медиите, избраха по време на тържествена сесия в Благоевград, посветена на 104 години от Освобождаването на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство.

Наградите връчиха кметът на града Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков.

Сред официалните гости бяха Неврокопският митрополит Серафим, председателят на Български червен кръст Христо Григоров, който е от стра Горноджумайски род и внук на воеводата Ичко Бойчев.

"5 октомври е денят, в който Седма рилска дивизия, заедно с четата на дядо ми, влизат и освобождават Горна Джумая. Ние знаем, че българската свобода стана благодарение на това, че ние имахме Шипка. Подобно нещо се получи и в Пиринския край. Когато дядо ми влиза в Горна Джумая с части от Седма рилска дивизия, се получава информация, че една мощна турска армия от Солун тръгва към България през Кресненското дефиле. Той организира своите 56 четници и близо 100 доброволци, въоръжени и с оръжия, които взимат от Седма рилска дивизия. Бързо се изнасят по Кресненското дефиле и в местността Света Петка, от двете страни на дефилето, се дислоцират на групи от 15 души. Когато турската армия идва, започва да стреля първата група, след това втората, третата, през това време първа, втора зарежда и се получава една огромна канонада в продължение на часове. Турците се стъписват, защото си мислят, че срещу тях има една огромна армия", разказа развълнувано в залата на благоевградския театър Христо Григоров.

Григоров дари на Регионалния исторически музей картина на повече от век с лика на дядо си Ичко Бойчев.

Официална награда за принос към съвременен Благоевград и жителите в общината, получи почетният гражданин Костадин Ангов. Той е бивш директор на Домостроителния комбинат и само за осем години успява да организира изграждането на 12 000 апартамента в града, като с това окончателно решава жилищния проблем. 

Костадин Ангов също така е конструирал сградите на киното, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, комплекс „Мототехника“. Участвал е в строежа на църквата на пророчицата Ванга в местността Рупите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама