Ген.-майор Тодор Дочев: Войната в Добруджа през 1916 г. е етап в националната обединителна кауза

20:05, 05 окт 16 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Войната в Добруджа през 1916 година е закономерен етап от реализацията на българската национална обединителна кауза, увенчана със саможертвата на българския войник и неговите пълководци. Това заяви по време на откриването на Международна научна конференция „Първата световна война и България през 1916 година“ в Добрич ген.-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“ в София и председател на организационния комитет за честване на 100 години от Първата световна война. Конференцията събира историци и в София, Благоевград и Тутракан. За България военната 1916 година има особено значение, защото страната се противопоставя едновременно на Великобритания, Франция и Русия, подчерта ген.-майор Тодор Дочев. Той припомни, че страните - противници са разполагали с многочислени и модерно въоръжени сили, с практически неограничени ресурси за логистика. Редом с тях са и били въоръжените сили на съседните ни държави, крепители на несправедливия Букурещки мир от 1913 година.

„Северният фронт е бойното поле, на който се разиграват решаващите събития през годината. Българската армия провежда своя триумфален боен поход за освобождението на Добруджа - люлката на средновековната българска държавност и култура. В една кампания, покриваща се в представите за блицкриг, знаменателните победи на българското оръжие следват една след друга - превземането на Тутраканския укрепен район, Кубадинската отбранителна позиция, освобождението на Добрич“, посочи още генерал-майор Тодор Дочев. Той показа на присъстващите гилза от изстрелян патрон в посока на нашите отбранителни линии. Намерен е тази година на връх Каймак-Чалан, точно 100 години по-късно. Бе показана и осколка от снаряд, намерен при експедиция на този връх.

На откриването присъстваха областният управител на Добрич Детелина Николова и заместник-кметът д-р Емилия Баева.

На конференцията, която продължава и утре, учени от България, Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Черна гора ще представят повече от двайсет доклада. Бойното използване на артилерията в Добруджа, българското въздухоплаване и авиация през 1916 година, "отвлечените" от Добруджа - историография и памет, песенните паметници за войната в Добруджа са сред темите - обект на научните проучвания.







 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама