Глобиха таксиметрова компания от „Меден рудник“ за имитация на марка

20:25, 05 окт 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на бургаската таксиметрова компания „Елеганс 12” ЕООД в размер на 5160 лв. Причината е установено нарушение от страна на дружеството - имитация на марка.

Производството е образувано по повод получено в КЗК писмо от заместник-кмета на община Бургас Красимир Стойчев, с което на Комисията е изпратено по компетентност постъпило искане от друга бургаска таксиметрова компания - ЕТ „Елеганс – Петър Ангелов“.

Комисията е установила, че „Елеганс 12” поставя на такситата си лого, идентично с притежаваната от Петър Ангелов словна марка „Елеганс“.

Подобно поведение от страна на ответното дружество води до заблуждение на потребителите относно действителния доставчик на таксиметровата услуга, което би могло да доведе до увреждане интересите на конкурента ЕТ „Елеганс - Петър Ангелов“ като участник на съответния продуктов пазар, казват от КЗК.

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, подлежащо на незабавно изпълнение.

„Елеганс 12” е със седалище жк „Меден рудник“, бл. 68. Собственик на фирмата е Ваня Динкова Петрова. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е учредено през април 2012 г.

От своя страна ЕТ „Елеганс - Петър Ангелов“ осъществява таксиметров превоз на пътници в Бургас от началото на 2005 г. Собственикът на фирмата твърди в жалбата си, че от около три години „Елеганс 12” имитира неговата марка и подвежда клиентите, като използва върху такситата си надписи, които са сходни по шрифт, размер, наклон на изобразяване с тези на едноличния търговец. По този начин клиентите са заблудени, че услугата се предлага от таксита на неговата фирма.

„Елеганс 12“ отхвърля твърдения като неоснователни и недопустими. Според ответното дружество Петър Ангелов се стреми да премахне всякаква конкуренция и се насочва към една от най-големите фирми в Бургас, работеща добре и с утвърдено име, като й вменява, че имитира марката на едноличния търговец. От „Елеганс 12“ считатат, че използваният от дружеството знак и марката на ЕТ „Елеганс“ са различими и разпознаваеми и клиентите не биха се заблудили.

В крайна сметка от КЗК преценяват, че правото е на страната на Петър Ангелов и глобяват съперника му. Решението на Комисията подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в четиринадесетдневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама