Магистрати от 6 държави обмениха опит с русенските си колеги

20:26, 05 окт 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговски, граждански и административни съдии от шест европейски държави гостуваха днес, 05.10.2016 г., в Административен съд – Русе в рамките на едноседмичното си обучение по Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз, организирана от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в партньорство с Националния институт на правосъдието. За срещата съобщават домакините от русенския съд.

Основна цел на магистратската визита е получаване на практически знания чрез директен контакт и наблюдение върху работата на българските съдебни институции и утвърждаване на взаимното доверие и сътрудничество между съдебните власти в страните членки на Европейския съюз.

По време на срещата гостите са били запознати с българското административно правораздаване и с особеностите на правните процедури и спорове в Административен съд – Русе. Интересът на съдиите бе насочен предимно към въпроси, свързани с практическата работа на българския административен съд – подготовка и провеждане на заседания, изготвяне на съдебни протоколи, използване на звукозаписна техника, публикуване на постановени съдебни актове.

По време на посещението си чуждестранните съдии са имали възможността да се запознаят от първо лице със съдебното производство в РБългария. В една от съдебните зали на Русенски окръжен съд са наблюдавали заседанията по насрочените за деня въззивни граждански дела. След приключване на делата, под формата на беседа са били запознати с основните правила на българското съдопроизводство, а от своя страна те са споделили приликите и разликите с националното им законодателство.  

По-късно чуждестранните магистрати са имали възможност да да разгледат Мраморната зала и част от канцелариите на съда. По време на обиколката из канцелариите са били запознати със структурата и функциите на съдебната администрация, с работата на магистратите и на съдебните служители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама