Гутереш ще е шеф на ООН. Бокова победи Георгиева при последното гласуване

20:33, 05 окт 16 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антониу Гутереш от Португалия е най-вероятният нов генерален секретар на ООН, стана ясно след проведеното шесто тайно гласуване. За бившия премиер на Португалия гласуваха 13 от общо 15 постоянни представители на страните членки на Съвета за сигурност. Само две бюлетини са били "без мнение".

Сега Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при затворени врати. Ако тя бъде подкрепена с най-малко девет гласа, без да й бъде наложено вето Гутиереш ще бъде официално новият шеф на ООН, но това ще стане ясно в четвъртък.

Второ място пък си поделят бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и от Словакия Мирослав Лайчак

На последното шесто гласуване участваха и две българки – официално подкрепената от българското правителство Кристалина Георгиева и шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, от която страната ни оттегли подкрепата си заради слабо представяне при гласуванията.

Все пак Бокова завърши на четвърто място при днешния вот. Тя получи 7 "окуражаващи" гласа и също толкова "без мнение“ и само едно вето. Георгиева пък остана осма, като на нея две държави са наложили вето. Тя все пак е получила 5 гласа за подкрепа, но осем държави са гласували „без мнение“ за нейната кандидатура.

След като станаха ясни резултатите, еврокомисарят Кристалина Георгиева поздрави Гутиереш в социлната мрежа Туитър и му пожела успех на новия пост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама