Парламентът създаде държавно предприятие с 1500 служители по предложение на Бъчварова

23:52, 05 окт 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ново държавно предприятие с 1500 служители ще бъде създадено към МВР. Предложението е на вътрешния министър Румяна Бъчварова и е единственото нейно, което остана в новия Закон за МВР гласуван от парламента в сряда на второ четене. Предприятието ще се казва "Център за предоставяне на услуги" в МВР.

Целта е администрацията на вътрешното ведомство да бъде разтоварена от дейностите по издаване на документите за самоличност, шофьорските книжки и регистрацията на автомобили, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР.

Предприятието ще бъде финансирано от държавния бюджет. Очаква се обаче то да се издържа от таксите за предлаганите от него услуги, както и от дарения и “други източници“. Според МВР от изнасянето на тази дейност в новата структура ще бъдат спестени 23 млн. лв.

Има обаче вероятност ЕС да наложи санкции на държавата, тъй като с приетия закон се дава възможност предприятието да се превърне в монополист и да препятства свободния пазар на услуги в Съюза. Причината е, че дейностите по разработването, поддържането и развиването на програмни продукти, предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР могат да бъдат извършвани и от частни фирми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама