Европроект подкрепя деца и родители от уязвими групи в Кубрат

07:29, 06 окт 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Кубрат започва реализацията на нов европроект, съобщават от Областния информационен център в Разград. Проектът „Предоставяне на интегрирани социални услуги за деца и родители от уязвими групи в Община Кубрат” е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Бюджетът му е в размер на 342 064 лева, а срокът за изпълнение на дейностите е до края на 2018 година. Негов ръководител е Нуршен Халилова.

Основните цели са подобряване готовността на деца до 7-годишна възраст за включване в образователната система; създаване на местна мрежа за социална подкрепа и формиране на родителски умения сред уязвими социални групи; подобряване материалната база в общината за повишаване качеството на услугите, свързани с грижата и развитието на децата до 7-годишна възраст от уязвими социални групи.

За предоставянето на интегрираните социални услуги ще бъдат назначени и наети специалисти в областта на социалните дейности, здравеопазването и образованието.

Ще бъде предоставена допълнителна помощ за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище. В рамките на проекта, чрез създадения Семейно-консултативен център ще се извършва психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения, както и семейно консултиране, подкрепа и индивидуална и групова работа. В проектните дейности ще бъдат включени и деца, и родители, които не са от уязвими групи, с цел подкрепа на семействата в грижата за децата, справяне със семейни проблеми, създаване и развитие на умения и ресурси за пълноценно социално включване и реализация.

Към момента това е третият проект в Разградска област по процедура „Услуги за ранно детско развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Общата стойност на проектите е 1 211 393 лева, като в проектните дейности са обхванати 2 325 деца и 1 170 семейства, отбелязват от Областния информационен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама