Нов проект подобрява стандарта на живот и труд в предприятия в Бургаска област

07:30, 06 окт 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов проект цели да подобри стандарта на живот и труд в няколко предприятия в област Бургас, съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров. Проектът е стартирал във вторник в София. Сега продължава в Бургаския регион, където ще се обхванат шест фирми. В национален мащаб те са 120, повечето от които мултинационални.

„Целта е да опитаме да преведем на разбираем човешки език всички достижения, които имат големите компании в сферата на добрите практики по повод на управлението на персонала, начинът, по който гарантират безопасните и здравословни условия на труд. Тези добри практики трябва да бъдат идентифицирани с  техните доставчиците и подизпълнителите, за да могат да бъдат показани пред обществото като добър модел за отношение с хората и природата, както и отношение между бизнес субектите и бизнес етиката“, обясни Пламен Димитров.

От тези 120 компании се очаква да дадат своите предложения за подпомагане на малки и средни фирми – техни подизпълнители, като накрая ще се обхванат около 500 фирми през следващите две години. Стъпките и действията включват в себе си консултации на място, разработване на съответни кодекси на поведение.

Амбицията е, след завършването на проекта, във всички тези компании да има някакви ползи – както по отношение на подобрени отношения с работниците, така и с техния стандарт на живот и труд.

Другата скрита цел на проекта е това, че в повечето малки компании няма синдикални организации, няма необходимото представителство на работниците и там по-трудно хората могат да защитят своите права.  

По думите на Димитров, предприятията приемат тази идея доста положително и  са готови да съдействат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама