"Монтюпе": Не отричаме, че има миризми в Русе, но ние не сме замърсителя

13:12, 06 окт 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Не отричаме, че има миризми в Русе, но ние не сме замърсителя, който се издирва. Готови сме да поставим, ако се изисква, оборудване от световна класа в сферата на технологията на околната среда, за да поддържаме нашите най- високи стандарти. Ще продължим да сътрудничим с местни и държавни власти относно проблема за околната среда, за да помогнем да го разрешим", заявиха на пресконференция в Гранд Хотел "Рига" от "Монтюпе".

Според тях няма проблеми с качеството на въздуха през нощта на 10-ти и 11-ти септември. Термо- камерата не е адекватно оборудване за измерване на емисии. "Тя измерва температура. Това е като да използваш термометър, за да измериш химичен състав. Обвиняват ни без каквито и да е доказателства, че изпускаме неорганизирани емисии.

Миризмата, замърсяването на въздуха и неорганизираните емисии са много сериозни въпроси, които задължително подлежат на научни измервания и процедури. Ето защо са установени европейски стандарти за измерване и с които следва да се съобразяваме.

За нощта на 10-ти септември няма предоставено доказателство за изпускане на неорганизирани емисии, но "Монтюпе" получи най- високата възможна глоба, половин милион лева. Вярваме, че тази процедура не е приложима при толкова важен казус. Имаме усещането, че сме жертва на системен и тенденциозен тормоз", заявиха още те. 

Припомняме ви, че на 13 септември около 200 човека се събраха на протест пред сградата на Община Русе тази вечер, за да протестират срещу зачестилите случаи на неприятни миризми над града. 

"Не сме във война с никого. Опитваме се да правим всичко възможно, за да продължим да развиваме предприятието, защото това не само е добро за икономиката на България, но и за Русе. Положението всъщност никак не е добро. Не знам дали става дума за нападения и атаки.

Никой не ни мрази, но просто сме под прицел. Не знам защо сме на мушка. Не знам кой е виновен не мога нищо да кажа, но това което знам е че има над 60 индустриални компании на територията на Русе и общо, ако трябва да броя комините, които присъстват в Русе са 220. Комините на "Монтюпе" са само 20 и ако трябва да правим измервания и за да направим точен анализ трябва да направим измерванията на всичките 220 комина.

Ние сме в покрайнините. 9 километра ни делят от центъра. Не мога да разбера как хората могат да имат такова силно обоняние, толкова добре развито, че да могат да кажат, че действително замърсяванията идват от "Монтюпе", а не от другите индустриални обекти в Русе", коментираха още те.  

"Всички мерки, всички протоколи било то наши или на РИОСВ, са осъществени със съоръжения, които работят поне на 70%. Това е правилото. За да може един протокол да бъде валиден, трябва съоръжението да работи на поне 70%. Това което съм показал като резултати от РИОСВ са резултати при мощност над 70%"

"Не е имало никакъв натиск по отношение на "Монтюпе", по отношение на 500-те хиляди лева, ние разбира се ще обжалваме и ако съдът разбира се ни осъди, като всеки европейски гражданин ще си платим, но в крайна сметка трябва да спазваме законодателството, така че ние правим това в България, както и във всички други страни, в които имаме присъствие по света, но разбира се няма да останем пасивни.

Ние направихме проби от независими лаборатории и нашата цел не е да кажем- този е замърсител и трябва да бъде наказан. Целта ни беше да вземем проби, за да покажем какви са количествата на различните химически елементи, които произлизат от нашата фабрика.

Ако някой смята, че методологията, която сме приложили при вземането на проби не е добра да заведе някакво дело или да се обърне към тези независими лаборатории, които са сред най- добрите. 

Ние не целим с тези проби да изпълняваме задачите на Министерството на околната среда, ние просто се опитваме да дадем доказателства и да измерим реалността на това, което се случва в нашата фабрика", коментираха още от "Монтюпе".

"Като гледаме броя на фабрики и комини в Русе и не искаме да нападаме който и да е, но може да се каже, че от гледна точка на техния брой може би има фабрики, които не спазват законите. Не знаем кой е, една фабрика, повече фабрики и ако е имало замърсител може би той е щял да бъде вече набелязан".   

Както вече ви информирахме съдът не уважи жалбата на "Монтюпе" срещу спирането на производства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама