Бизнесмен показа в Бургас как тайна течност гаси пожар за секунди (снимки)

13:15, 06 окт 16 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малка бутилка, пълна със специална течност, гаси пожар за няколко секунди. Изобретението бе демонстрирано пред погледите на огнеборците и ръководството на бургаската пожарна. Патентът принадлежи на малайзийска фирма, чиито представители също присъстваха на презентацията.

„Ако ви кажа, ще трябва да ви убия“ – така отговори на въпрос каква е течността в бутилката бизнесменът Валентин Чочанов, който представлява компанията в Европа. Сместа се пази в строга тайна от производителя. Бутилката е предназначена за гасене на малки пожари в домашни условия. Единственото, което трябва да направи домакинът, е да я хвърли в пламъците и те гаснат моментално.

Освен бутилката бе показана и кърпа, направена от обикновен памук, който е третиран със същото тайно вещество. След като е напоена с течността, тя е изсушена и вакуумирана в пакетче. Използва се при нажежена тенджера или тиган, горяща греда, паднали от камината въглени. В рамките на 3 минути с кърпата може да се държи нажежен до 800 градуса предмет, без да се нанесат каквито и да са поражения на ръката и тялото на човека.

По думите на Чочанов, една бутилка се продава в магазините за по 25-30 долара, на българския пазар цената би били около 60 лева. У нас все още не се предлага. Демонстрацията в Бургас е втората след тази в София, като намеренията на фирмата са изобретението да получи разпространение на родния пазар.

Проверка на Topnovini.bg показа, че Валентин Чочанов е известна фигура от годините на прехода. Роден е в Бургас, но от дълги години живее в София. Още през 1986 г. разработва метод за използване на електроди за разбиване на бъбречни камъни, а после и електронно-осигурителна брава. Основател е на охранителна фирма „ЕЛОС”, която продава по-късно. Чочанов се включва и в политическия живот на България – първо като член на БББ на Жорж Ганчев, а по-късно и в Зелената партия на Александър Каракачанов, където става негов заместник. Участва и в емблематичния пенсионерски митинг през 1999 г. на жълтите павета в столицата срещу правителството на Иван Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама