Полша отказа криминализарането на абортите

13:25, 06 окт 16 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полша отказа от проектозакона, предвиждащ пълна забрана на абортите. Това стана след масов протест, на който над 20 000 души, облечени в черно излязоха по улиците на Варшава. Те простестираха срещу идеята абортите да са изцяло забранени, а лекарите, които ги правят, да влизат в затвора.

Законът беше предложен от религиозна организация. И подкрепен от упраляващата партия само преди две седмици. През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият бе предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлагаше пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. След първо четене този проект беше изпратен за доработване.

Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите и от самата управляващ партия "Право и справедливост".

Освен решението на политиците, протестът промени и общественото мнение по въпроса. И буквално за дни увеличи значително процента на поляците, които не одобряват спорния закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама