Юнкер щастлив за Георгиева и Гутериш

14:44, 06 окт 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е радостен, че Антониу Гутериш получи силна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН при определянето на следващия генерален секретар на организацията, и е щастлив, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК. Това заяви днес на пресконференция говорител на комисията.

Той уточни, че от днес Георгиева, която бе официалният български кандидат за генерален секретар на ООН, е прекъснала отпуска си и се е върнала на работа в Брюксел. Не става дума един да е победил друг. Това беше невиждано прозрачен процес. Това не е битка един срещу друг, а процес на подбор, завършил с чудесен избор, коментира говорителят.

Той съобщи, че Юнкер е разговарял по телефона с Гутериш, когото възприема като личен приятел. Юнкер му е изпратил и поздравително писмо, в което изразява очакването двамата да работят в тясно сътрудничество и да се срещнат много скоро.

ЕК не играе никаква роля в избора на генерален секретар на ООН, Юнкер заяви това по-рано тази седмица, посочи говорителят. В отговор на въпрос той добави, че не е в течение на слуховете, че Георгиева има интерес към поста на заместник генерален секретар на ООН.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама