Мустафа Хаджи: Държавата трябва да вземе сериозни мерки за опазване на джамията „Ибрахим Паша” в Разград

16:17, 06 окт 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата трябва да вземе сериозни мерки за опазване на джамията „Ибрахим Паша” в Разград. Това каза в лудогорския град главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той, заедно със зам.главните мюфтии Бирали Бирали и Ахмед Хасанов участва в научен форум, посветен на 400 години от построяването на джамията „Ибрахим Паша”, а по-късно в Художествената галерия присъстваха на откриването на фотоизложба.

Главният мюфтия коментира, че джамията „Ибрахим Паша” се руши и спешно се нуждае от ремонт. Той подчерта, че тя е паметник на културата и не трябва да бъде оставена на произвола на съдбата. „Мисля, че българската държава трябва да вземе сериозни мерки, за да опази този културен паметник, защото той е на всички жители на България“,  каза още Хаджи. Той подчерта, че мюфтийството многократно е поставяло този въпроса пред съответните органи на българската държава и ще продължи да настоява с надеждата, че ще се намерят далновидни хора в управлението, които да предприемат мерки за запазване на паметника.



На въпрос дали джамията ще стане действаща Мустафа Хаджи каза, че не е пречка един паметник на културата да бъде действащ храм, като по думите му примери за това има много.

По повод мигрантския натиск главният мюфтия заяви, че мюсюлманите в България не се поддават на външен радикален натиск  и това са го показвали многократно. Той изрази убеденост, че това ще продължи и занапред. „Но като мюсюлмани ние трябва да играем предпазна роля и ако евентуално се появят хора с „мераци” да променят нещо ние ще се противопоставим”, допълни Мустафа Хаджи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама