Възстановяват етапа Велики Преслав- язовир „Тича” на рали „Стари столици”

16:18, 06 окт 16 / Спорт 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След петгодишно прекъсване се възстановява етапа Велики Преслав-язовир „Тича” на рали „Стари столици”. Това съобщиха днес на брифинг организаторите на едно от най-силните автомобилни състезания у нас.

Възстановяването на специалния етапа става с безрезервната подкрепа на кмета на старопрестолния град Александър Горчев.

Организаторите на ралито имат идея следващата година трасето от Велики Преслав до язовир „Тича” да премине през старините на Симеоновата столица.

Тазгодишното 47 издание на ралито предлага за първи път и нов етап. Той ще е последен за първия ден на състезанието. Стартът ще бъде в 17.30 часа от площад „България”, а трасето е с дължина 1.5 километра.

Екипажите ще се класират по постигнато идеално време. По тази причина Всеки автомобил ще стартир, след като предшестващата кола приключи обиколката.

При отпадане на екипож още в първия ден на ралито организаторите дават възможност той да продължи във втория и при класиране до трето място да получи точки за крайното класиране. Това правило се въвежда за първи път и целта му е да направи състезанието още по-атрактивно.

Въвеждането на новия етап налага от 16 до 18.30 часа в събота спиране на движението на автомобили в участъка на трасето.

Организаторите са взели всичики мерки за обезопасяване на отсечката и осигуряване сигурността на зрители и състезатели.

Заявките за участие в 47 издание на рали „Стари столици” са 32. Сред тях са и два шуменски екипажа – Мартин Сурилов с навигатор Здравко Здравков и Красимир Кръстев с навигатор Свилен Савов. Пилотът Христо Атанасов от Велики Преслав също е заявен в стартовия списък. Навигатор на Христов ще бъде Марин Иванов. Списъкът от шуменски състезатели се допълва от пилота Добрин Борисов, който обаче се сътезава за „Марина мотор спорт” от Варна.

Миналогодишният победител в ралито Пламен Стайков няма да участва, защото по същото време ще кара на Европейския шампионат в Австрия.

Организаторите на „Стари столици” не скриха надеждите си тази година състезанието да бъде спечелено от шуменски екипаж.

Официалното откриване на ралито ще бъде в събота от 12.30 часа пред сградата на Община Шумен. Финалното награждаване на победителите в генералното класиране ще започне около 14 часа в неделя.

По цялото трасе на състезанието движението на автомобилите ще се следи от радио постове, а в дните на надпреварата десетки полицаи ще се грижат за безпроблемното й протичане. Организаторите се подготвили и книга с телефонните номера на отговорниците по сигурността и тези на отделните етапи.

Опечатани и са близо 3000 информацинни листовки с трасетата на ралито, екипажите, като е обърнато основно внимание на правилата за сигурност, които зрителите трябва да спазват.

Един от основните организатори на престижната проява Димитър Георгиев покани шуменци да посетят ралито и не скри амбицията си „Стари столици” да възстанови славата си от предишни времена. Той бе подкрепен и от кмета на Шумен Любомир Христов, който също призова жителите и гостите на града да посетят ралито.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама