Събират средства за 5-метров паметник на Бащата на Бургас

17:05, 06 окт 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативен комитет започна дарителска кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. В подкрепа на тази идея са събрани 15 000 подписа.

През април 2015 година Общинският съвет също взе решение Бащата на Бургас да бъде увековечен.

Паметникът ще бъде изработен от скулптора Радостин Дамасков. Монументът ще се намира в пространството, заключено между улица "Цар Симеон І" и булевард "Стефан Стамболов".

Според проекта почетният знак ще е висок 5 метра, изработен от бронз и гранит. За цялостното изпълнение на идеята са необходими 120 000 лева.

Всеки, който желае да подпомогне изграждането на паметника, може да направи това на дарителска сметка БЕЗ ТАКСА:

BG96BUIB98885044186900.

Международен банков идентификационен код (BIC): BUIBBGSF.

Припомняме, че в Бургас трябваше да се строи и още един паметник на Коджакафалията, който щеше да е реплика на оригиналния каменен монумент с кръст от 1916 г. За целта беше обявена обществена поръчка за 70 833 лв. Тя беше спечелена от консорциума ДЗЗД "А. Г. Коджакафалията 2016". Впоследствие обаче се разразиха остри спорове сред бургаските художници и общественици за това доколко избраният проект е копие на оригиналния паметник, каквото беше изискването. Тогава от Община Бургас се ядосаха и решиха да не подписват договор със спечелилия поръчката изпълнител. От кметството заявиха, че ще обявят нов конкурс тогава, когато бъде постигнат обществен консенсус по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама