Търсят пари за нов мостик на Офицерския плаж

18:40, 06 окт 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият мостик на Северния плаж във Варна ще влиза на повече от 150 метра навътре в морето. Новото съоръжение ще има брегозащитна функция, но и атракционна. В края му ще се оформи площадка с площ около 585 кв. м за дейности като спорт, корабоплаване, обществено хранене. Това ще даде възможност мостикът да се използва като изходен пункт за разходки с малки плавателни съдове, джетове, водни атракции, без да се застрашават къпещите се, информира проф. Румен Кишев, цитиран от Moreto.net. Той е ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика, координирал изготвянето на проекта. Самата разработка е резултат от договор между Община Варна и БАН.

Старият естакаден мостик, който вече не съществува, е изграден през 60-те години на миналия век. Дължината му е била 88 метра навътре в морето и 113 метра от алеята. В резултат на морската корозия мостикът се срутва през 2003 година. Част от него се запазва до 2007 година, след което и тя пада окончателно. После се извършва частично разчистване на съоръжението, но към настоящия момент има останали на дъното неприбрани елементи от конструкцията, които представляват потенциална опасност за къпещите се в района.

От стария мостик са останали близо 10 метра в надводната част. Общата дължина на стария и новореконструирания мостик е почти 169 метра, посочва специалистът. Възстановяването на съоръжението цели да реши и проблема с абразията на Рибарския плаж. Предвижда се прилагане на плътна конструкция в зоната до брега с цел подпиране на наносите срещу изнасяне в южна посока и възстановяване на Рибарския плаж. По-голямата дължина ще осигури и възможност за приставане на малки плавателни съдове.

Средства за изграждане на съоръжението Община Варна предстои тепърва да търси по европейски програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама