Плевнелиев за Бокова и Георгиева: Представиха се достойно, не драматизирайте и не замеряйте с кал

20:26, 06 окт 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Достойното представяне на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН, едната индивидуална, а другата - официална на българското правителство, не е повод за отправянето на обиди, тежки думи и замеряне с кал. Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, в отговор на журналистически въпрос за представянето на страната ни в надпреварата за определянето на генерален секретар на ООН.

Припомняме, че при крайното класиране  в битката за нов шеф на ООН Ирина Бокова остана втора, а официалната номинация на правителството Кристалина Георгиева завърши предпоследна. Това бе и причината днес БСП и АБВ да поискат оставката на премиера Бойко Борисов.

Президентът Плевнелиев подчерта също така, че не приема „драматизма, с който политиците са натоварили тази тема“. Според държавния глава достойното представяне на двете български кандидатури не е предпоставка за искането на оставки от правителството и призова за капитализиране на набраната по времето на кампанията инерция.

„От първия си ден като държавен глава действам институционално и направих всичко възможно в подкрепа на официалната българска кандидатура. Тя не се издига от президента, а от правителството, но направих всичко за нейния успех“, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова също така темата за българското участие в кампанията за избор на генерален секретар на ООН да не подменя дебата за предстоящия избор на български президент.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама