Р. Плевнелиев: Достойното представяне на двете български кандидатури не е повод за взаимни обиди и обвинения

20:43, 06 окт 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Достойното представяне на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН, едната индивидуална, а другата - официална на българското правителство, не е повод за отправянето на обиди, тежки думи и замеряне с кал. Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Албена.

Държавният глава поздрави Антониу Гутериш с избирането му за генерален секретар на Световната организация и подчерта, че от самото начало на кампанията всички са си давали сметка за силата на неговата кандидатура – един изключително успешен министър-председател, който е модернизирал Португалия. „Това е изключително способен дипломат, който е демонстрирал качествата си в много тежки ситуации“, посочи Росен Плевнелиев и добави, че истинското признание за неговия избор е в историческият консенсус, с който той беше избран за поста. Начинът, по който Антониу Гутериш бе избран – с исторически брой гласове „за”, би трябвало отново да ни каже колко силна беше неговата кандидатура и ние бяхме наясно с това”, каза държавният глава. Той заяви, че категорично не е съгласен с тезата, че след като Антониу Гутериш спечели, това означава, че останалите губят. Това не е надпревара, в която се раздават златни, сребърни, бронзови медали или утешителни награди“, заяви още президентът. Държавният глава благодари на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева за изключително достойното представяне. "Аз се гордея с представянето на две достойни българки. Искам да ги окуража да продължат да представят по достоен начин България на световната сцена. Да продължат да правят това, което правят. Едната – генерален директор на ЮНЕСКО, другата – вицепрезидент на Европейската комисия, финансов министър. Да продължат да работят с този хъс, професионализъм, с това себеотдаване на световната сцена, както досега”, каза още Росен Плевнелиев.

Той изрази несъгласие с тежките думи и драматизма, с които беше натоварен днешният ден, основно от политиците. „Достойното представяне на двете български кандидатури в никакъв случай не е предпоставка да се замеряме с кал, с тежки думи и обиди. Очаквам точно обратното – да се капитализира, да се използва набраната инерция от доброто представяне на двете българки. Спомнете си колко статии в реномирани международни медии казаха добро за българските кандидатури”, каза президентът. Той припомни, че много държави подкрепиха българската кандидатура. „Затова, нека бъдем не балканци, а европейци! Нека в този момент отдадем заслуженото на този, който по най-безапелационен начин спечели, но и на двете български кандидатури, които се представиха много достойно”, допълни държавният глава.

По думите му, „българското правителство не носи никаква отговорност за това, че два основополагащи принципа, на които всички ние разчитахме при избора на новия генерален секретар на ООН бяха погазени, не бяха спазени. Всички очаквахме да бъде жена и да бъде от Източна Европа. Нито едното, нито другото не се случи. За това българското правителство няма никаква вина. Нека си даваме смека, че в крайна сметка изборът на генерален секретар на ООН очевидно не е натоварен само с прозрачност и принципност, има нещо много повече”.

В отговор на въпрос, президентът посочи, че е бил информиран от правителството за намеренията му да смени официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН. „От първия си ден като държавен глава действам институционално и направих всичко възможно в подкрепа на официалната българска кандидатура. Тя не се издига от президента, а от правителството, но направих всичко за нейния успех“, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова също така темата за българското участие в кампанията за избор на генерален секретар на ООН да не подменя дебата за предстоящия избор на български президент. „Кандидатите за държавен глава трябва да отговорят на много въпроси и народът трябва да чуе отговорите им сега“, категоричен  беше Росен Плевнелиев. Президентът призова всеки от участниците в надпреварата да представи своята позиция и да даде оценка за външната политика на България, за кризите в Европа и Украйна, за ролята на Русия на Балканите, за възможностите за надграждане на българската икономика и за засилването на демокрацията в страната. „Българският народ не заслужава следващият президент да бъде избран в резултат на една изцяло негативна кампания на изкуствено противопоставяне на две големи българки“, добави още президентът Росен Плевнелиев.

Той се обърна към политиците с посланието: „Уважаеми политици, много ви моля – не замазвайте нещата с излишно противопоставяне, отговорете на хилядите въпроси на българските граждани – на българската политика и международния ред!”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама