Продават целия „Бряг на крокодила“ в Царево за 12,8 млн. лв.

07:25, 07 окт 16 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-големите недовършени черноморски комплекси от времето на имотния бум - "Коста дел кроко" (Бряг на крокодила) в Царево, се продава цялостно за първи път от частен съдебен изпълнител, съобщава capital.bg. Имотът включва близо 23.5 дка земя и изградените на груб строеж върху нея 294 апартамента и 24 складови помещения. Гигантският комплекс, строителството на който започна още през 2007 г., се предлага на начална цена от 12,8 млн. лв. От съобщението на съдебния изпълнител Делян Николов става ясно, че взискател е Уникредит Булбанк заедно с "БНБ Париба" и фирмите "Тима" ООД и "Флайт тайм мобиле". Собственик на имота е фирма "България-консулт", а солидарен длъжник е "Лаудис билдинг", която е обявена в несъстоятелност в началото на 2015 г.

Още при обявяването му през 2007 г. много хора сравняват комплекса в Царево с миниград не само заради микса от сгради и услуги, но и поради капацитета му - 2500 души. В него е планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница и др., с обща разгъната застроена площ от над 60 хил. кв.м. Завършването на проекта се очакваше през 2009 г., но тогава строителството спря и днес бетоновият комплекс прилича на призрачен град.

Тъмна е историята и около инвеститора в проекта - опериращата с руски капитали "Лаудис холдинг груп", която обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро. Залезът на "Коста дел кроко" настъпи не само заради задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя в годините на кризата за ваканционните имоти, но и заради проблеми със самия инвеститор. Тогавашният собственик на "Лаудис" Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност. Той беше сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка и издирван от 2005 г. от Интерпол. В средата на 90-те години се твърди, че е извършил сериозни престъпления в руския град Екатеринбург и е разследван дори за убийството на зам. главния прокурор на областта. През 2010 г. и собственикът на "България-консулт" - руският гражданин Андрей Панпурин, също беше изгонен от страната поради заплаха за националната сигурност. Към момента по информация в Търговския регистър той все още е управител на дружеството.

Години след замразяването му са правени още няколко опита за публична продан на части от недовършения комплекс, които обаче са спрени от съда. През 2014 г. на търг се продават 14 от апартаментите, като началната цена на най-евтиния започва от 10 хил. лв. На следващата година е обявена за продажбачаст от земята на комплекса - 5 дка, без изградените върху нея сгради, като началната цена за парцела е 350.3 хил. лв. Срокът за новия търг за целия обект започва да тече от днес, 7 октомври, и е един месец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама