Пускат пощенска марка за химна „Велик е нашият войник” в Казанлък

07:42, 07 окт 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пощенска марка и пощенски печат  „100 години от създаване на „Велик е нашият войник“ – химн на българската армия“ ще бъдат валидирани днес в Казанлък.

В  12.00 часа, в Дома на културата "Арсенал",  главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД  Деян Дънешки ще пусне в употреба издание на тема „100 години от създаване на „Велик е нашият войник“ – химн на българската армия“ – една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Художник на изданието е Татяна Узунова.

Стихотворението, върху което е написан маршът „Велик е нашият войник" е създадено в Охрид през лятото на 1916 година. През цялата 1916-та в града е разквартируван на гарнизон 23-ти пехотен Шипченски полк. По време на обсадата на Одрин, по заповед на полковия командир подполковник Иван Пашинов, този полк поставя духовата музика пред атакуващите роти и под звуците на „Шуми Марица” щурмува смятания за непревземаем форт Айваз Баба.

Един от младите офицери, подпоручик Константин Георгиев, роден в Казанлък, писател, поет и бивш народен учител, по време на дежурство на позициите, пише кратко стихотворение от четири куплета, в което описва бойния път на полка, без да знае, че е написал безсмъртните стихове на най-истинската българска войнишка песен.

В Казанлък вече е създаден Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на Българската армия в града.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама