Започва акция в София за вредните емисии от автомобилите

07:52, 07 окт 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичната пътна полиция и изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ започват акция за измерване на вредните емисии от изгорелите газове на автомобилите. Акцията ще се проведе на входа и изхода на София при бул. „Ботевградско шосе“. Тя ще продължи регулярно през годината. Неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение.

Целта е да се насочи общественото внимание към проблема със замърсяването на въздуха с вредни емисии от транспорта в столицата. Идеята е и отговорните институции да започнат реални действия за решаването на проблема.

По данни на Световната здравна организация България е на второ място по смъртност заради замърсяване с фини прахови частици. София пък е на първо място в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа.

Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване е между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама